κυκλοφ: Σεπτέμβριος 2022
isbn: 978-618-5643-14-0
σελίδες: 96
διαστάσεις: 20x14
τιμή: 11,00 ευρώ

ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ύψωναν κίτρινη σημαία στα καράβια όταν υπήρχε πρόβλημα μεταδιδόμενης ασθένειας εντός του καραβιού και έτσι έδιναν το σήμα πως το πλοίο βρισκόταν σε καραντίνα. Αργότερα, τα κίτρινα πανιά απέκτησαν τον εντελώς αντίθετο συμβολισμό· υψώνονταν στα πλοία όταν η καραντίνα είχε λήξει και, επομένως, το πλοίο ήταν έτοιμο να περάσει από υγειονομικό έλεγχο με ασφάλεια. Το «Κίτρινο Πανί» είναι μία αλληγορική σάτιρα με έντονο το θεατρικό στοιχείο, εντός της οποίας συντίθενται η ποίηση και ο πεζός γραπτός λόγος. Κυρίως αποτελεί ατομική έκφραση και διαπροσωπική δημιουργική συνδιαλλαγή μεταξύ δύο γυναικών, η οποία ξεκίνησε σαν παιχνίδι κατά τη διάρκεια της καραντίνας.


ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ μια χήρα και μια ζωντοχήρα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους αυτοσαρκαστικές ατάκες, τις οποίες μετατρέπουν σε αγγελίες αναζήτησης γαμπρών και αρχίζουν να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα Χριστούγεννα τις βρίσκουν έγκλειστες. Αρχίζουν να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια και να απευθύνουν ευχές και γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Με αφορμή το παράδειγμά τους, τα Χριστούγεννα του 2020 θα ξεκινήσουν τα γράμματα και άλλων ενηλίκων γυναικών προς τον Άγιο. Οι επιδράσεις της καραντίνας θα εξωθήσουν σε αγγελίες κι αναζητήσεις και άλλα ζώντα ή φανταστικά πλάσματα ή αντικείμενα που αποκτούν ζωή. Έτσι, καμινάδες, κότες, γίδες, μέλισσες αλλά και γοργόνες και λουλούδια βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση. Τη χήρα και τη ζωντοχήρα θα τις ζηλέψουν και θα αρχίσουν να τις μιμούνται και άλλες θηλυκές υπάρξεις, αλλά χωρίς τύχη, εξαιρουμένης μιας χοντρής και άχαρης μπετονιέρας που κατάφερε να βρει μάγκα τσίφτη οδηγό.


ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ στο τέλος; Πού θα οδηγήσουν όλες αυτές οι αναζητήσεις της χήρας, της ζωντοχήρας και όλων των υπολοίπων όντων, που ψάχνουν έγκλειστα και εναγωνίως εκείνο που τους λείπει; Πού να βρίσκεται άραγε κρυμμένο το κίτρινο πανί της ιστορίας μας; Αφήνουμε τους αναγνώστες μας να το αναζητήσουν στη διάρκεια της ανάγνωσης.


Β. Π.


Βασιλική Παπαναστασίου
Κίτρινο πανί
Νουβέλα
άμεσα διαθέσιμο για αποστολή με έκπτωση 25% (τελική τιμή: 8,25)
H Bασιλική Παπαναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος, σύμβουλος σε θέματα εξαρτήσεων και πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ.

Κίτρινο Πανί (νουβέλα, 2022)